Speltakken


De leden van waterscoutinggroep Marco Polo Alkmaar zijn ingedeeld in verschillende speltakken, dit is de benaming die wordt gebruikt om de verschillende leeftijdsgroepen binnen scouting uit te drukken. De scouts zijn ingedeeld in vijf speltakken: Dolfijnen, Zeeverkenners, Watergidsen, Wilde Vaart, Stam en Wilde Stam. Daarnaast zijn er nog de stafleden die de opkomsten begeleiden.

Dolfijnen

De dolfijnen zijn jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar, zij vormen de jongste leden van onze scoutinggroep. Anders dan de rest van de groep draaien de dolfijnen in de Speeltuin in Koedijk. Iedere zaterdagochtend komen de dolfijnen naar de speeltuin toe, waar de staf een programma voor ze heeft gemaakt. Omdat wij een waterscoutinggroep zijn, spelen wij veel op en rond het water. In de zomer maken de dolfijnen dan ook veel gebruik van de kano’s die zij bij de speeltuin hebben liggen. Vandaar dat het van belang is, dat alle dolfijnen kunnen zwemmen en hun zwemdiploma-A bezitten.

Opkomst: zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur

De speltak dolfijnen aan het kanoën in Koedijk
De dolfijnen aan het kanoën in Koedijk

Zeeverkenners

De zeeverkenners zijn jongens van 11 tot 16 jaar. Iedere zaterdag voeren zij onder leiding van de stafleden een programma uit. In de zomer bestaat dit programma vooral uit zeilen op het Alkmaardermeer, roeien door de grachten van Alkmaar en daaraan gerelateerde spellen. De zeeverkenners leren zeilen aan de hand van het CWO-opleidingsprogramma, hetzelfde programma als veel zeilscholen gebruiken. Spel en plezier staan hierbij natuurlijk altijd voorop!

Opkomst: zaterdag van 9:00 tot 12:00 uur (in de zomer tot 12:30 uur).

De speltak zeeverkenners aan het zeilen op het Alkmaardermeer
De zeeverkenners aan het zeilen op het Alkmaardermeer

Watergidsen

De watergidsen zijn meisjes van 11 tot 16 jaar. Net als de zeeverkenners, hebben de watergidsen iedere zaterdag hun opkomst, maar dan in de middag. In de zomer bestaat dit programma vooral uit zeilen op het Alkmaardermeer, roeien door de grachten van Alkmaar en daaraan gerelateerde spellen. De watergidsen leren zeilen aan de hand van het CWO-opleidingsprogramma, hetzelfde programma als veel zeilscholen gebruiken. Spel en plezier staan hierbij altijd voorop!

Opkomst: zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur.

De speltak watergidsen aan het zeilen tijdens een weekend aan het Alkmaardermeer.
De watergidsen aan het zeilen tijdens een weekend aan het Alkmaardermeer.

Wilde Vaart

Als de scouts 16 jaar zijn, komen de jongens en meiden weer samen bij de wilde vaart. Hier maken zij zelf het programma en heeft de staf een meer begeleidende rol. Deze zelfstandigheid bereidt de jongeren voor om later wellicht staf te kunnen worden.

Opkomst: vrijdag vanaf 20:00 uur

Scouting Alkmaar Marco Polo wilde vaart op Nawaka 2022
Scouting Alkmaar aanwezig op Nawaka 2022

Stam

De oudste groep binnen de Marco Polo heet de stam. Hier zitten jongens en meiden van 18 tot ongeveer 24 jaar. Zij draaien volledig zelfstandig en zijn vaak ook staflid van een andere speltak. Zij houden zich ook regelmatig bezig met onderhoud van het materieel.

De speltakken Wilde Vaart en Stam varen de Tjalk naar het waagplein in Alkmaar voor het 100 jarig bestaan van Scouting Alkmaar
De Wilde Vaart en Stam varen de Tjalk naar het waagplein in Alkmaar voor het 100 jarig bestaan van Scouting Alkmaar