Groot onderhoud Tjalk


Over de Tjalk

Het wachtschip van de Marco Polo, de Tjalk Res Nova, is een Groninger tjalk uit 1899 gebouwd op de werf van Barkmeijer in Zuidhorn. Het schip is maar liefst 22,5m lang en 4,5m breed. De Res Nova is het oudste schip binnen Scouting Nederland en voor de som van maar liefst 1 Hollandse gulden is de Res Nova sinds de jaren zestig van de vorige eeuw het trotse bezit van de Marco Polo groep. Sinds die tijd is er natuurlijk het een en ander aan de Tjalk veranderd en is er heel wat aan geklust.

CVO keuring

Alle pleziervaartuigen langer dan 20m (en dus ook de Res Nova) moeten vanaf 1 januari 2019 gecertificeerd worden volgens een nieuwe Europese Richtlijn (2006/87/EU). Voor een gekeurd schip wordt een zogenaamd Certificaat van Onderzoek (CVO) afgegeven.  De eisen zijn met de nieuwe richtlijn flink aangescherpt en liggen vrijwel alle op het gebied van veiligheid.

Gelukkig is er voor bestaande schepen een overgangsregeling waarbij de eisen wat minder stringent zijn. Blijft wel staan dat het schip aan die eisen moet voldoen voor 1 januari 2019. Voldoet de Tjalk daar op die datum niet aan, dan mag er niet meer me gevaren worden of de Tjalk moet gaan voldoen aan de volledige norm (dus niet de soepelere overgangsregeling), en dat willen we natuurlijk niet. We willen er voor zorgen dat de Tjalk in mei gereed is voor de keuring van het CVO.

De tjalk op de werf.
De Tjalk op de werf.