Waterscouts op zonne-energie


ALKMAAR – Het wachtschip van waterscoutinggroep Marco Polo heeft een moderne verandering ondergaan. Dankzij praktische en financiële hulp van Independent Energy BV gebruikt de ruim 120 jaar oude tjalk nu zonne-energie in plaats van een dieselaggregaat.

Al ruim 50 jaar is de Marco Polo in het bezit van de in 1899 te water gelaten tjalk, genaamd Res Nova. Destijds kon de groep deze voor een symbolisch bedrag overnemen, waarna het in gebruik werd genomen als wachtschip; een soort varend clubhuis. “Het is een voorrecht om als groep jongeren met zo’n schip te kunnen varen,” zegt kersverse vaarschipper Tijmen (23), “we nemen hem bijvoorbeeld altijd mee op de weekend- en zomerkampen en varen dan heel Nederland door.”

Nieuwe wensen

Tijdens de zomerkampen worden veel spellen gespeeld en hierin wordt het gebruik van mobiele telefoons soms verwerkt. Jeugdleden sturen tijdens een speurtocht bijvoorbeeld foto’s door naar de stafleden om te bewijzen dat ze een post hebben gehaald, waarna zij nieuwe aanwijzingen ontvangen. Telefoons moeten hierdoor vaker worden opgeladen, waardoor de accu’s van het wachtschip sneller leeg raken. Om deze weer op te laden moest voorheen een aggregaat of de motor van het schip draaien.

Zonne-energie biedt de uitkomst!

Deze zomer heeft het ruim 120 jaar oude schip een moderne toevoeging gekregen. Met praktische en financiële ondersteuning van Independent Energy BV beschikt het wachtschip nu over twee zonnepanelen. “Voorheen moest tijdens zomerkampen regelmatig de aggregaat of motor draaien om de accu’s van stroom te voorzien,” vertelt staflid Jet (20), “nu laden deze automatisch op door de zonnepanelen, voor zowel het milieu als de rust een geweldige vooruitgang.”

De stam, leden vanaf 18 jaar, hebben tijdens hun zomerkamp ook niet stilgezeten. Samen met ouders en andere vrijwilligers hebben zij de roef onder handen genomen, om binnen een gezellig plek te creëren. En aan de buitenkant zijn slechte delen in het dek vervangen en heeft alles een nieuwe laag verf gekregen. Zo kan het wachtschip er weer een tijdje tegenaan en is klaar voor een zonnige toekomst!

Waterscouts gebruiken nu zonne-energie
Waterscouts gebruiken nu zonne-energie.